I Коприната I Кралицата в света на модата I

I Коприната I Кралицата в света на модата I
25 май 2017

Когато говорим за коприна, винаги имаме предвид неща свързани с блясък и разкош. Никой друг плат не може напълно да се сравни с красотата й, затова тя се използва толкова често за направата на луксозни облекла и модни аксесоари.

 

Коприната, една от най-старите материи, познати на човека, води началото си от Китай.

 

Стара китайска легенда гласи, че императрица Кси Линг Ши, съпруга на император Хуанг Ти (наричан още Жълтия император), е първият човек, който случайно открива коприната. Ето как се случило това. Един ден, докато императрицата пиела чай под дърво на бяла черница, някакъв пашкул паднал в чашата й и започнал да се разпада. Императрицата така се влюбила с блестящите нишки, че започнала да търси източника на този пашкул и така открила копринената буба. Под контрола на императрицата скоро било разработено бубарството /отглеждането на копринени буби/, а в последствие били изобретени макарата и стана. Така започва историята на коприната.


Китайците бързо осъзнали стойността на красивия материал и успяли да съхранят тайната си от останалия свят повече от 30 века. Преминаващите през Империята пътници били претърсвани старателно по граничните пунктове и всеки заловен в опит да изнесе яйца, какавиди или копринени буби извън страната бил незабавно екзекутиран. По този начин, под страх от смъртно наказание, технологията на бубарството остава добре пазена тайна за почти три хиляди години.

Китайците притежават монопола върху производството на коприна в света до около 200 г. пр.н.е., когато Корея успява да постави началото на собствена копринена индустрия благодарение на шепа китайски имигранти, които се заселват на нейна територия. Въпреки популярността си, тайната на коприната успява да достигне Европа едва през 550 г. пр.н.е., чрез Византийската империя. През VII-ми век арабите завладяват Персия и се сдобиват с великолепната персийска технология за производство на коприна. По този начин бубарството се разпространява в Африка, Сицилия и Испания, когато арабите завладяват тези земи. Андалусия е основният център за производство на коприна в Европа през X-ти век. В началото на XIII-ти век обаче Италия печели надмощие и влиза в залата на славата в историята на коприната. Венецианските търговци започват да търгуват мащабно с коприна и насърчават производители от цял свят да се заселят в Италия. Дори и днес провинция Комо се радва на уважение и висока репутация в производството на луксозната тъкан.

 

Коприненият пашкул, най-чистата форма на коприната, може да се разпъва на отделни влакна, да се намотава на прежда или да се използва цял за колажи и други арт проекти. Всеки пашкул произвежда изключително фини, лъскави нишки, достигащи до 900 м. дължина. Тези нежни копринени влакна реагират прекрасно на различни естествени багрила. 

 

Всяко KriArtee бижу е уникално проектирано и създадено изцяло на ръка, с помощта на традиционни и съвременни методи за обработка на деликатната материя. Това прави коприната здрава, устойчива и твърда като черупка, предпазвайки елементите на бижуто от смачкване или промяна на формата. Работата с коприна е трудоемко начинание. То изисква огромно търпение, но е и истинско приключение даващо възможност да се докоснеш до сърцето на природата.

 

Kriartee